Az energiaágazat átalakítása az első lépés a klímasemlegesség felé vezető úton, hiszen az energiatermelés és -felhasználás jelenleg az EU üvegházhatásúgáz-kibocsátásának 75%-áért felelős. A tagállamok ezért kötelezettséget vállaltak arra, hogy 2030-ig legalább 32,5%-kal javítják az energiahatékonyságot és 32%-kal növelik a megújuló energiaforrások arányát.

A vállalások elérése érdekében az ágazatnak új, innovatív megoldásokat kell kifejlesztenie az energiahatékonyság növelése, a környezetbarátabb energiaforrások támogatása és a nemzeti energiapiacok jobb összekapcsolása révén. Ezen felül több intelligens energiahálózat létrehozására van szükség, melyekbe a lehető legnagyobb arányban kell megújuló energiaforrást használni. Ezen elvárások az egyre öregedő átviteli hálózat, a kapacitási korlátok bővítésére vonatkozó növekvő igény, valamint a termelési és fogyasztási szokásokban zajló jelentős átalakulása mellett komoly kihívást jelent az ágazat szereplői számára.

A modern, összekapcsolt energetikai infrastruktúra létrehozására cégünk szakértői számos, a villamosenergia-rendszer rugalmas működését támogató Európai Unió által finanszírozott nemzetközi projektben vettek részt. Ezek között szerepelnek a távvezetéki kapacitásbővítés egyik módján, a távvezeték dinamikus terhelhetőségének számításán alapuló, valamint flexibilitási platformok kiépítésére irányuló projektek. Ezen módszerek elősegítik a hatékonyságot, a versenyképességet és az ellátásbiztonságot a polgárok számára.